Slovenski etnografski muzej

Obiskovalci na razstavi Jaz, mi in drugi
When 
Thursday, 13. September 2018 - 11:00
Duration 
2 hours
Contact 
386 (0) 1 300 87 50 GSM: 386 (0) 31 728 955

Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta, vodeni ogled razstave s kulturno mediatorko SEM

Vabimo vas, da se individualno ali v skupini pridružite kulturni mediatorki Brigiti Rupnik, ki vas bo popeljala po razstavi Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta, se z vami pogovarjala o temah razstave, ki vas bodo vzpodbudila k iskanju vaših stališč in občutkov.

Stalna razstava Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta je razstava o človeku in njegovem umeščanju v svet. Razdeljena je na sedem razstavnih poglavij, ki sledijo principom človekovega prostorskega in družbenega umeščanja.

Iz družbene narave človeške vrste izhaja potreba po umeščanju – med ljudi, v prostor in v čas. Skozi razmerja med sabo in drugimi vsakdo išče odgovore na vprašanja in si oblikuje predstavo o svetu. Okolje, ki oblikuje posameznika, narekuje, kako naj se ta povezuje, kako naj vidi, čuti in vrednoti ljudi in stvari, pojme in ideje, znanja in izkušnje, preteklost in prihodnost …

Lahko smo pozorni na različnosti, lahko nas navdušujejo enakosti; ničesar ni mogoče zanikati. Različnosti izhajajo iz individualnih izkušenj, vsakdanjega življenja in kulturne barvitosti, enakosti iz lastnosti človeške vrste. Zato se razstava posveča razmerju med osebnim, skupnim in zgodovinskim spominom, ter razmerju med osebno, skupno in univerzalno dediščino. Bolj kot v vidno obliko dediščine usmerjamo pozornost v to, kako dediščina nastaja in kakšen pomen ima.

Urnik med septembrom in decembrom 2018, 11.00 – 13.00:

  • Vsako prvo nedeljo v mesecu: 4. november
  • Ob četrtkih: 18. oktober, 15. november