Slovenski etnografski muzej

Datum objave 
3. August 2018

V SEM je na ogled interaktivni paviljon Čebelji svet

Ob razstavi Kjer so čebele doma

Od nedelje, 5. avgusta, ko je vstop v muzej prost, do 6. septembra 2018 je v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) ob razstavi Kjer so čebele doma na ogled interaktivni paviljon Čebelji svet, ki v SEM gostuje na pobudo Ministrstva za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo RS. Obiskovalci lahko v paviljonu na interaktiven način doživijo svet čebel, si s pomočjo virtualne resničnosti  približajo čebele, se z njimi fotografirajo, poslušajo brenčanje čebel, vonjajo propolis ter spoznajo še marsikaj zanimivega iz sveta čebel z uporabo sodobne tehnologije. 

Slovenski etnografski muzej pripravlja vzporedne prireditve in dogajanja ob svoji osrednji razstavi Kjer so čebele doma, začenši že avgusta s paviljonom Čebelji svet.

Na razstavi Kjer so čebele doma, s katero SEM obeležuje prvo leto praznovanja Svetovnega dneva čebel in Evropsko leto kulturne dediščine 2018, muzej razkriva svoje zbirke in podaja pogled na avtohtono kranjsko čebelo, panje, poslikane panjske končnice in čebelnjake, katerih bogata dediščina večplastno zaznamuje slovensko kulturno krajino.

Paviljon Čebelji svet, ki je na ogled v avli muzeja, je kot vzporedna atrakcija namenjen ozaveščanju o pomembnosti čebel in ostalih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo, za zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu – torej preprečevanje lakote ter posledično za izboljšanje kakovosti življenja vsakega posameznika.

V preteklih dveh letih je paviljon gostoval po svetu (na sedežu Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, na sejmu Agra Slovenija, na sedežu Evropske komisije v Bruslju v Belgiji, kongresu Apimodije v Istanbulu v Turčiji, na mednarodnem sejmu vina in žganih pijač v Hongkongu ter v Združenih narodih v New Yorku, ZDA), sedaj pa bo na ogled obiskovalcem Slovenskega etnografskega muzeja, kjer jim bo na inovativen ter tehnološko sodoben način približal projekt svetovni dan čebel oz. pomen čebel, drugih opraševalcev ter čebelarstva nasploh za prehranski sektor in varovanje okolja.

Čebelji svet (Bee World) je kupola, sestavljena iz šesterokotnih elementov, ki predstavljajo čebelje satnice. Celoten paviljon meri v tlorisu 6 m (premer kupole), v višino pa 3,20 m, tako da se skozenj lahko sprehodi obiskovalec. V čebeljih satnicah, ki merijo okoli 65 cm (premer), so različne vsebine, ki obiskovalcu približajo življenje čebel.

Največji poudarek je na interaktivnih vsebinah: s pomočjo virtualnih VR-očal je omogočen ogled filmov iz čebeljega sveta, posnetih v tehnologiji 360°, na tabličnih računalnikih najmlajši spoznavajo lepote Slovenije s perspektive čebele, na vgrajenih monitorjih je možen ogled različnih zanimivih posnetkov o čebelah in njihovem življenju, o slovenskem čebelarstvu in Sloveniji. V paviljonu so zasajene slovenske medovite rastline, dodatna popestritev so številne atraktivne fotografije čebel slovenskih fotografov.

Paviljon je zasnovalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Kaja Kotnik) v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, Čebelarskim muzejem Radovljica ter Uradom Vlade RS za komuniciranje. Konstrukcija je plod slovenskega znanja, tehnologije, materiala in dela.

Kontaktna oseba:
Maja Kostric Grubišić, Služba za komuniciranje, Slovenski etnografski muzej
T: 01 / 3008 700, etnomuz@etno-muzej.si