Slovenski etnografski muzej

When 
Friday, 18. May 2018 - 10:00
Duration 
1 hour
Price 
Prost vstop

Vodstvo po razstavi Ljudje iz tovarne porcelana z avtorjema

Ob Mednarodnem muzejskem dnevu vas vabimo na vodeni ogled nove gostujoče razstave iz Poljske, katere avtorja sta antropologinja Ewa Klekot in keramik Arkadiusz Szwed. Vodstvo bo potekalo v angleškem jeziku z uvodno besedo mentorice razstave Nadje Valentinčuč Furlan (SEM) v slovenščini.

Razstavljeno namizno posodje Človeška sled so izdelali v eni najstarejših tovarn keramike na Poljskem kot del projekta Ljudje iz tovarne porcelana. Tovarna v kraju Ćmielów je bila ustanovljena leta 1804, fini porcelan pa izdeluje od leta 1838. Namizni set so na proizvodnih linijah tovarne oblikovali delavci, ki so med delom konice prstov rokavic pomočili v kobaltno sol. Sledi njihovih dotikov so ostale skoraj nevidne vse do žganja, ko kobalt na belem porcelanu postane temno modre barve. Na ta način namizni porcelan ohrani dotik izdelovalčevih rok in razkriva vlogo »človeškega faktorja« v industrijski proizvodnji.

Razstavo organizira Inštitut Adam Mickiewicz pod znamko Culture.pl, Slovenski etnografski muzej jo gosti kot osebno razstavo v sklopu stalne razstave Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta. Ljudje iz tovarne porcelana je spremljevalna razstava IV. Mednarodnega trienala keramike UNICUM 2018, ki ga pripravlja Narodni muzej Slovenije.