Slovenski etnografski muzej

When 
Thursday, 17. May 2018 - 17:00
Duration 
2 hours
Price 
VSTOP PROST




Ljudje iz tovarne porcelana

Odprtje Gostujoče poljske razstave v sklopu osebnih razstav SEM

Avtorja razstave Ljudje iz tovarne porcelana sta antropologinja Ewa Klekot in keramik Arkadiusz Szwed. Razstavljeno namizno posodje Človeška sled so izdelali v eni najstarejših tovarn keramike na Poljskem kot del projekta Ljudje iz tovarne porcelana. Tovarna v kraju Ćmielów je bila ustanovljena leta 1804, fini porcelan pa izdeluje od leta 1838. Namizni set so na proizvodnih linijah tovarne oblikovali delavci, ki so med delom konice prstov rokavic pomočili v kobaltno sol. Sledi njihovih dotikov so ostale skoraj nevidne vse do žganja, ko kobalt na belem porcelanu postane temno modre barve. Na ta način namizni porcelan ohrani dotik izdelovalčevih rok in razkriva vlogo »človeškega faktorja« v industrijski proizvodnji.

Poleg delikatnega namiznega seta tradicionalnih poljskih oblik razstava prinaša fotografije tovarniške proizvodnje in delavcev – anonimnih ustvarjalcev krhkih skodelic, skled in vaz. Omogoča premik v našem dojemanju razstavljenih predmetov, ki se iz objekta hrepenenja in statusnega simbola spremenijo v zgodbo o rokodelstvu in vsakdanjem delu ljudi, ki so jih ustvarili.

Razstavo organizira Inštitut Adam Mickiewicz pod znamko Culture.pl. Slovenski etnografski muzej jo gosti kot osebno razstavo v sklopu stalne razstave Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta. Ljudje iz tovarne porcelana je spremljevalna razstava IV. Mednarodnega trienala keramike UNICUM 2018, ki ga pripravlja Narodni muzej Slovenije.    

Avtorja: Ewa Klekot, Univerza v Varšavi in Šola oblikovanja, Poznań
Arkadiusz Szwed, Šola oblikovanja, Poznań
Grafično oblikovanje: Bartosz Grześkowiak
Oblikovanje razstave: Jarek Hulbój
Produkcija: Monika Brauntsch
Mentorica v SEM: Nadja Valentinčič Furlan