Slovenski etnografski muzej

Thea Schreiber Gamelin in Alma Karlin, fotografijo hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje
What 
Okrogla miza
When 
Friday, 9. March 2018 - 18:00
Duration 
2 hours
Price 
Prost vstop

Brez obraza in glasu: latentni diskurzi o neobstoju biseksualnosti na primeru Alme in Thee

okrogla miza

Zadnji dogodek jesensko-zimskega ciklusa na temo LGBT skupnosti in njenih specifik Jana S. Rošker, pobudnica okrogle mize, napoveduje takole: »Alma Karlin nedvomno predstavlja simbolni lik, ki je za Slovenijo pomemben del zgodovinske in kulturne dediščine.

V sklopu okrogle mize bomo odprle_i vrsto vprašanj o tem, zakaj se osebnost Alme Karlin v slovenski javnosti vseskozi nekritično ukaluplja v kategorijo heteroseksualnosti. Osrednja bo diskusija o tem, zakaj se v prevladujočih diskurzih znotraj slovenske javnosti sploh ne dopušča možnosti, da bi bila Thea lahko Almina ljubezenska partnerka, zelo pogosto pa se piše o Alminih razmerjih z moškimi. V prvi vrsti gre torej za osvetlitev dejstva, da je biseksualnost v Sloveniji še hujši tabu kot homoseksualnost: povezana je s kompleksnostjo človeške intime, ki je ni možno nadzorovati s preprosto črno-belo logiko binarnosti.«

Na okrogli mizi bodo svoje poglede razgrnile_i še Svetlana Slapšak, Roman Kuhar, Evan Grm, Jerneja Jezernik, Alma Sedlar in Maja Šučur.

Pred okroglo mizo Vas vabimo na ogled razstave LGBT: Razstava štirih. Od 17. ure naprej je prost vstop na razstavo, ob 17.30 pa napovedujemo vodstvo Jane S. Rošker.