Slovenski etnografski muzej

Avtor fotografije: Jožko Požrl
When 
Wednesday, 21. February 2018 - 19:00
Duration 
2 hours
Price 
Prost vstop


Pa si eno zagodmo

Inštrumentalne delavnice slovenskih ljudskih viž

KED Folk Slovenija, Slovenski etnografski muzej in Glasbenonarodopisni inštitut vas prijazno vabimo na druženja v inštrumentalnih delavnicah, kjer se boste udeleženci imeli priložnost podučiti ljudskega načina igranja ljudskih plesnih viž slovenskega etničnega ozemlja.

Osnovna ideja inštrumentalnih druženj je odpreti prostor vsem, ki jih slovenska ljudska glasba zanima, si želijo skupnega muziciranja in podrobno spoznati izročilo v okolju sproščenosti in vedrine. Mentor (in gostujoči glasbeniki) bo pripravil notno gradivo, ki bo služilo kot osnova za delo na posebnostih ljudskega načina igranja. Poznavanje not ni nujno, ker se bo poučevalo v glavnem na posluh, tako kot nekoč.

Namen srečanj je širiti znanje o ljudskem načinu igranja slovenskih plesnih viž, upoštevajoč star, neakademski način izvajanja, s čimer se bomo poskušali čim bolj približati izvornemu zvoku in muziciranju naših prednikov in v splošni poplavi modernizacije ljudskega izročila skozi glasbo podati bistvo ljudskega načina igranja posamičnih glasbil. Delavnicam se bodo občasno priključili plesalci slovenskih ljudskih plesov iz plesnih delavnic KED Folk Slovenija.

Na delavnice ste vabljeni predvsem violinisti, basisti, klarinetisti in harmonikarji. Vabimo študente glasbene akademije, konservatorija, učence glasbenih šol, člane folklornih skupin in vse, ki znajo igrati na našteta glasbila in jih zanima slovenska ljudska glasba, tudi tiste, ki so po končanem glasbenem izobraževanju svoja glasbila pospravili v kot.

Mentor, vodja in usmerjevalec delavnic je Marino Kranjac, ustanovni član in predsednik KED Folk Slovenija, ki ima več kot 30 letne izkušnje na področju raziskovanja in poustvarjanja ljudske glasbe. Deloval je v skupinah Istranova, Pišćaci, Tolovaj Mataj, danes pa vodi glasbeni skupini iz Istre, Vruja in Zingelci in ima dolgoletne izkušnje z izvajanjem tovrstnih delavnic.

Delavnice je finančno podprl JSKD.