Slovenski etnografski muzej

When 
Tuesday, 12. December 2017 - 10:00
Duration 
2 hours
Price 
Prost vstop

Beth Murphy: Kaj prinaša jutri

Projekcija dokumentarnega filma

V odročni, konzervativni vasi v Afganistanu neodvisna Razia Jan ustanovi prvo dekliško šolo. Dekletom daje priložnost, da se naučijo branja in pisanja ter jim zagotavlja varno okolje, v katerem lahko sanjajo o boljši prihodnosti. Vendar pa tradicija, konzervativni družinski člani in grožnja talibanov ogrožajo njihove načrte za prihodnost.

Pravice žensk v Afganistanu so omejene. Medtem ko so bile nekatere svoboščine obnovljene, potem ko so ameriški vojaki leta 2001 izgnali talibane, še vedno veljajo stroga pravila in tradicije, zlasti na odročnih podeželskih območjih.

Pogumna, sedemdesetletna Razia Jan je imela srečo, da je odraščala v manj konzervativnem delu države in šla celo študirat v tujino. Spominja se boljših časov v svoji domovini in sanja, da bo naslednjim generacijam deklet predala boljši Afganistan. Odloči se, da bo v odročni vasi Zabuli ustanovila prvo šolo, ki izobražuje dekleta.

Eno leto kamera sledi pogumnim ljudem, ki delajo šolo živo: učencem, učiteljem in ustanoviteljici sami. Poleg tega, da je šola kraj, kjer se dekleta učijo branja in pisanja, jim šola predstavlja okolje, v katerem lahko sanjajo o boljši prihodnosti. Vendar pa talibanska grožnja, ki se najavlja z umikom mednarodnih mirovnih sil, pušča senco na njihovih obetih za prihodnost.

Podatki o filmu:
Izvizni naslov: What Tomorow Brings
Dokumentarni film, 2016, 77 min
Napovednik filma