Slovenski etnografski muzej

When 
Wednesday, 15. November 2017 - 19:00
Duration 
2 hours
Price 
Prost vstop
Projekcija filma je s 15. novembra prestavljena na april 2018.

PRESTAVLJENO! Slovensko - kanadske korenine in Okno priložnosti: življenjaka pot Justina Ziganteja

projekcija dveh dokumentarnih filmov Janka Viranta

Janko Virant je slovenski izseljenec, režiser in producent, ki se leta 1956 rodil v Kočevju, v Ljubljani dokončal srednjo fotografsko šolo, že od leta 1974 pa se ukvarja s filmom.

Svoje delo je v osemdesetih letih 20. stoletja predstavil na vseh pomembnejših festivalih amaterskega filma v bivši Jugoslaviji in zanje prejel mnoge nagrade in priznanja. Z delovanjem je nadaljeval v SKUC-u kot član redaktorskega odbora filmske sekcije in kjer je prav tako realiziral vrsto filmov, ki so bili nagrajeni.

V devedesetih letih se je preselil v Kanado (Toronto) in nadaljeval s filmsko produkcijo; v okviru National Film Board of Canada in Ontario Arts Council je realiziral dva filma ("P.P.S" in "Life"), pot pa nadaljeval kot samostojni producent in reziser v lastni produkciji V-Art Productions in ustvaril polurni film "In Eve’ Shadow" in eno urni dokumentarni film "Two Side of a Shadow". V koprodukciji s C.B.C. je posnel film "Mind’ Eye", ki se je predvajal na mnogih televiziskih kanalih kot so Bravo, WTV, Vision TV v Kanadi, v sodelovanju s History TV pa je delal kot pisec in reziser za serijo Scattering of Seeds ter koncal dokumentarna filma o Slovenskem domu v Torontu ter Window of opportunity, ki si ju bomo ogledali na večerni projekciji v SEM. V zadnjih letih Virant piše scenarij za celovecerni film z naslovom "Never Let Yougo" o Slovenskem izseljencu, ki se želi vrniti v svojo domovino Slovenijo.

SLOVENSKO-KANADSKE KORENINE
Dokumentarni film o delovanju Slovenskega doma v Torontu, Ontario, enem od najstarejših slovenskih ustanov v Kanadi, kjer društvo prostovoljcev s predanostjo ohranja in nadaljuje tradicijo slovenske kulturne dediščine. Film trenutno prikazujejo na nacionalni kanadski televiziji OMNI TV 1.

OKNO PRILOŽNOSTI: ŽIVLJENJSKA POT JUSTINA ZIGANTEJA
Zgodba o slovenskem izseljencu Justinu Ziganteju, ki je bil leta 1941 rojen v Rakitovcu, v tovarni Tomos v Kopru se je izobraževal za strugarja,ko mu je bilo 19 let, pa se je preko Francije podal v Toronto. Tam sta kasneje s soprogo Nelo ustanovila uspešno podjetje za izdelavo oken in vrat, v katerem sedaj delajo njuni sinovi.
Justin Zigante je ob osamosvojitvi Slovenije leta 1991 bil eden glavnih organizatorjev skupine Slovencev, ki je poskrbela, da so sešili slovensko zastavo in šli z njo demonstrirat pred mestno hišo v Torontu, da bi kanadska vlada priznala osamosvojitev Slovenije.