Slovenski etnografski muzej

When 
Wednesday, 17. May 2017 - 18:00
Price 
Prost vstop

Gorazd Vilhar: V duhu japonske tradicije

Matsuri - tradicionalni japonski festivali

Matsuri je japonska beseda za tradicionalne festivale in dobesedno pomeni zabavo prvenstveno avtohtonih Shinto bogov, občasno pa tudi čaščenje budističnih božanstev.

Ti festivali so sestavljeni iz velikih in veličastnih molitev, procesij v starodavnih nošah, daritev, čajnih ceremonij, svetih plesov, borilnih veščin, očiščevanj, kot tudi predstav gledališča nō.

Za Vilharja je detajl bistveno pomembnejši od celotnega prikaza dogodka. Fotografira z očmi slikarja kar se odraža v močni kompoziciji, vplivu barve in teksture. Njegove podobe so ikonografski dokumenti japonske tradicije, kulture, religije, ki hkrati odsevajo nostalgijo japonskih želja duše po obrednem stiku z bogovi – japonski način življenja in opomin o pomembnosti ohranjanja tradicije v vseh pogledih.

O avtorju
Gorazd Vilhar je umetnostni zgodovinar in fotograf. Od 1985 živi na Japonskem, kjer skupaj s svojo življenjsko sopotnico, kulturno antropologinjo, američanko Charlotte Anderson raziskuje kulturo in tradicije Japonske ter ostalih azijskih dežel. Vilhar in Andersonova sta avtorja desetih knjig o japonski kulturi, številnih potopisov, ki jih objavljata v revijah in na spletnih straneh, predavata o japonski tradiciji na Japonskem inštitutu v New Yorku ter na drugih inštitucijah v Tokiu in Yokohami. Med Vilharjevimi pomembnejšimi razstavami so: To the Goddess of Light, Fuji Photo Salon,Tokyo (1987); Photo Byobu - Fotografije na tradicionalnih zložljivih panojih, Konica Plaza, Tokyo (1989); Matsuri, Nikon Salon,Tokyo (1994); 25 years in Japan, Fuji Film Square,Tokyo (2010), Božanski detajl, Cankarjev Dom, Ljubljana (2011); The Little Book of Japan (predstavitev njegove najnovejše knjige), pod pokroviteljstvom Japonske ambasade, Hotel Union, Ljubljana (2013)