Slovenski etnografski muzej

Razglednica
Where 
Museum coffee shop
From 
24. March 2017
TO 
23. April 2017
Curator 
Miha Špiček

Vesela velika noč!

Razstava velikonočnih voščilnic iz zbirke Slovenskega etnografskega muzeja

Velikonočni čas v SEM obeležujemo s priložnostno razstavo sedemnajstih voščilnic iz zbirke Vekoslava Kramariča, ki jo je SEM pridobil v 70. letih 20. stoletja. Ta zbirka je nedvomno ena pomembnejših fotografskih zbirk SEM. Po naših ocenah obsega okoli 4000 razglednic in voščilnic ter njim pripadajočih steklenih črnobelih negativov.

Vekoslav Kramarič je bil izvrsten pokrajinski fotograf in založnik razglednic, ki je deloval v Ljubljani med letoma 1926 in 1948. Prvenstveno se je ukvarjal s fotografiranjem krajev za razglednice, ustvaril pa je tudi veliko posnetkov pokrajinskih detajlov, cvetja in tihožitij, ki so mu služili kot predloge za izdelavo velikonočnih, novoletnih, božičnih, godovnih in rojstnodnevnih voščilnic. Poleg razglednic in voščilnic lastne proizvodnje, je v svoji papirnici prodajal tudi narisane voščilnice drugih avtorjev. Veliko slovenskih krajev se lahko pohvali z razglednico, ki jo je posnel prav Kramarič. V tridesetih in štiridesetih letih je fotografiral 446 vasi, trgov in mest. S svojimi posnetki slovenskih krajev je bil pomemben kronist časa med obema vojnama.

Velikonočna voščilnica, založnik Albrecht & Meister AG - Berlin, 30. – 40. leta 20. stoletjaVelikonočna voščilnica, neznan založnik, 30. – 40. leta 20. stoletjaVelikonočna voščilnica, založnik Vekoslav Kramarič, 30. – 40. leta 20. stoletjaVelikonočna voščilnica, založnik Vekoslav Kramarič, 30. – 40. leta 20. stoletja