Slovenski etnografski muzej

What 
Koncert
When 
Friday, 23. September 2016 - 19:00
Razstava 
Indijski spomeniki
Price 
PROST VSTOP

Koncert indijske klasične glasbe

Rohan Dasgupta na sitarju, Sandip Banerdži na tabli in Ivana Kočevar na flavti

Ob izteku razstave Indijski spomeniki vljudno vabljeni na koncert indijske klasične glasbe.

Nastopajoči:

  • Rohan Dasgupta je eden najpomembnejših predstavnikov mlade generacije severno-indijske glasbene tradicije, ki ga je za svet glasbe navdihnil in vanj tudi uvedel Abdul Halim Džafer Kan. Rodil se je v Kalkuti, od mladih nog pa se je učil igranja sitarja pri Harašankarju Batačarji. Že vrsto let nastopa po vsem svetu, posnel pa je tudi že veliko zgoščenk, v želji, da bi svetu prikazal globino in tradicijo te neverjetne glasbe. Kot glasbenik je dozorel in razvil samosvoj meditativni slog igranja na to tradicionalno indijsko glasbilo.
    Z dinamično odrsko prezenco in skromno osebnostjo se je izkazal na uglednih glasbenih festivalih po Indiji, pa tudi v Evropi, Rusiji in Južni Ameriki, med drugim je bil prejemnik štipendije indijske vlade. Po uspešni izdaji solo albuma »Sages« (Modreci) trenutno nastaja tudi njegov meditativni album »Om«.
    Spletna stran: www.rohandasgupta.com
  • Sandip Banerdži je glasbenik, ki ga All India Radio uvršča med glasbenike A kategorije, tablo igra že od leta 1973. Znan je po svoji elegantni spremljavi in izjemno spretnimi solo nastopi. Pogosto ima nastope, predavanja ali vodi delavnice v tujini, je pa tudi redni sodelavec indijske radiotelevizije. Sandip je bil leta 1992 prejemnik državne štipendije indijske vlade. Izdal je več zgoščenk v sodelovanju z različnimi umetniki v Indiji in tujini. Njegov učbenik za učenje table z naslovom "Le Tabla" je izdala francoska založba ID Music. Je tudi redni sodelavec Indijskega sveta za kulturno sodelovanje (ICCR).
    Več kot 20 let se je igranja table učil pri pri Sandžoju Mukherdžiju, pa tudi pri Sankhi Čaterdžiju in zdaj že pokojnem Kanaju Duti.
    Za več podrobnosti obiščite njegovo spletno stran: www.sandipbanerjee.com.
  • Flavtistka Ivana Kočevar se je po poti zanimanja za zvok vokala, pihal in glasbe sveta srečala z indijsko bambusovo flavto bansuri in indijsko klasično glasbo, ki se ji posveča od leta 2010. Študirala je na oddelku za glasbe sveta na Rotterdamskem konservatoriju, bambusovo flavto bansuri se uči pri mojstru Pt. Hariprasadu Chaurasiji Mumbaiju v Indiji, redno pa obiskuje tudi seminarje in mojstrske tečaje pri nekaterih drugih znanih indijskih glasbenikih. Kot instrumentalistka je nastopala v različnih projektih z glasbeniki v Sloveniji, na Nizozemskem in Italiji.