Slovenski etnografski muzej

Prodajna razstava Čipakste vezi
Contact 

ČIPKAsto

Prodajna razstava

Razstavljeni prodajni izdelki so plod osebnih iskanj, raziskovanj in prepletanj sodobnih slovenskih ustvarjalcev, ki so v čipkastih ali čipki podobnih luknjičastih vzorcih in strukturah zaznali navdih za oblikovanje novodobnih uporabnih izdelkov.

Osebna prizadevanja so bila podobno razmišljujoča in poglobljena tudi pri izbiri materialov in tehnik. Razstavljalci so se pogumno preizkušali v snovanju izdelkov iz različnih vrst lesa, iz usnja, iz volnene, viskozne ali sintetične preje, pa tudi iz umetnega filca, poliesterske tkanine ali polipropilena. Zelo raznolike so tudi tehnike, ki pričarajo videz čipke: ročno sestavljanje, lepljenje ali zatikanje sestavnih delcev oziroma modulov, računalniško načrtovanje vzorcev, strojno pletenje, sublimacijski tisk in zelo pogosto laserski izrez. Celo klekljanje, edina res čipkarska tehnika, se z izbiro volnene niti in v kombinaciji z ročnim pletenjem poigrava s krhkostjo in prefinjenostjo čipke.

Skrbno premišljeni in z ljubeznijo ustvarjeni izdelki nedvomno polepšajo vsakdanjik ali praznik tistim, katerim so namenjeni. Modni dodatki, obutev in torbice dajejo posebno noto osebni uporabi, blazine, luči in zavese polepšajo dom, igrače pa razveseljujejo otroke.

Muzejska trgovina in galerija Lectarija
Junij – oktober 2016