Slovenski etnografski muzej

Ustvarjalne keramične delavnice
When 
Wednesday, 17. February 2016 - 10:00
Contact 
386 (0) 1 300 87 50 GSM: 386 (0) 31 728 955

Ustvarjalne keramične delavnice (SEM in ZOTKS)

Zimske počitnice SEM in ZOTKS (Zveza za tehniško kulturo Slovenije) za osnovnošolce

Sem pravi/a? Rad/a ustvarjaš z rokami? Te zanimajo izdelki iz keramike in ustvarjanje z glino? Če si star/a med 7 in 13 let, te zanima svet keramike, a se z njim še niso dobro spoznal/a, izpolni prijavnico in skupaj bomo ustvarili unikatne izdelke. Hitro se prijavi, na ustvarjalne keramične delavnice SEM in ZOTKS, da ne bo zmanjkalo prostih mest!

Kaj bomo počeli? Tri dni bomo spoznavali tehnike oblikovanja in ustvarjanja z glino. Vsak dan si bomo najprej skozi igro ogledali predmete in zbirke Slovenskega etnografskega muzeja (SEM), kar nam bo služilo kot osnova za kasnejše ustvarjanje.

Prvi dan delavnic bomo izdelovali glasbila, po navdihu stalne zbirke SEM. Izdelali bomo ropotuljice ter piščalke, najvztrajnejši pa tudi udu bobne. Ustvarjali bomo v različnih tehnikah - naučili se bomo tehnike grajenja s kačicami, ščipanja in grajenja s ploščami. Najhitrejši se bodo preizkusili še v oblikovanju figur in živali.

Drugi dan bomo izdelke posameznikov združili v skupni izdelek. Udeleženci delavnic bodo po ogledu razstave "VRATA" izdelali še čisto svoja vrata v tehniki reliefa. Izdelke bomo združili in sestavili v nova, velika, skupna vrata. Skupaj bomo izdelali še obok in dodali podrobnosti, za trajen spomin pa bomo izdelek prelili z mavcem.

Kljub temu, da bo pustno rajanje že za nami, bomo zadnji dan, po navdihu mask, vse od afriških do ptujskih kurentov in cerkljanskih laufarjev, izdelali še svoje. Glino bomo oblikovali na časopisnih kepah in jo dekorirali z engobo. Za zaključek bomo zgradili še ogromen skupni klobuk, ki ga bomo skupaj tudi okrasili.

Vse izdelke nam bodo organizatorji spekli in prišli jih bomo iskati 14 dni po zaključku delavnice.

Kdaj, kje in kdo? V sredo, četrtek in petek med zimskimi šolskimi počitnicami (17., 18. in 19. 2. 2016), in sicer od 10:00 do 15:00 v prostorih Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani (Metelkova 2). Delavnice bo vodila profesorica likovne umetnosti in asistentka na smeri Unikatno oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Kristina Rutar.

Koliko nas bo? Največ 18.

Kaj potrebujem? Dobro voljo ter kakšno staro majico in hlače. Za kosilo bo poskrbljeno.

Do kdaj se moram prijaviti? Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 10. 2. 2016.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna? Ob prijavi vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 45,00 EUR na TR ZOTKS: 05100-8010503443, sklic 00 050001 (pri plačevanju bodo mogoče potrebni tudi naši podatki: Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in dodatnimi finančnimi viri bomo pokrili prehrano za udeležence, strokovno delo mentorjev ter vse materiale.

Kje lahko dobim dodatne informacije? Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi delavnice