Slovenski etnografski muzej

Phulkari

Phulkari

Indijske vezenine iz Pandžaba in Harijane

Indija ima bogato tradicijo vezenin v skoraj vseh svojih regijah, ki se med seboj razlikujejo druga od druge. Nekatere oblike vezenin so postale zelo popularne po vsej Indiji in tudi v tujini; postale so sinonim za regijo, od koder izvirajo. Tako pomeni »kašmir« posebne vrste šalov, Himačal Pradeš je sinonim za »chamba rumal«, Utar Pradeš za »chikan«, Gudžerat za »mochi« in Pandžab za »phulkari«.

Vsaka tkanina ima svoje značilnosti in phulkari se močno razlikuje od drugih. Phulkari je zelo fina vezenina iz Pandžaba in Harijane. Ima emocionalno, socialno in kulturno vrednost, kar je sicer redko. Vezenina je sestavljena iz svilenih niti na bombažni osnovi. Izdelujejo jo matere svojim hčeram ali snaham. Phulkari pomeni cvetlične vzorce, imenujejo ga tudi bagh, kar pomeni vrt. Znani so po svojih močnih barvah, geometrijskih vzorcih in razkošju, ki so integralni del življenja in tradicij ljudi v Pandžabu.

Razstava phulkarijev prihaja iz Centra za umetnost Indira Gandhi - IGNCA ( Indira Gandhi National Centre for the Arts). Razstava sodi v sklop razstav »Migracije skozi kulturno krajino«, ki bo potekal v Slovenskem etnografskem muzeju v letu 2016.

Nagovor mag. Tanje Roženbergar, direktorice SEMNagovor Nj. Eksc. gospoda Sarvajita Chakravartija, veleposlanika Republike Indije v SlovenijiNagovor dr. Milana Brgleza, predsednika Državnega zbora RSNagovor gospe Jane Mlakar, v.d. generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino, MK RSNagovor mag. Ralfa Čeplaka Mencina, kustosa za Azijo in Oceanijo, SEMPublika na odprtjuIgor Bezget na sarodu in Borut Žerdoner na tabliKustos razstave z veleposlanikom Indije po odprtju