Slovenski etnografski muzej

Fotografija Ženske z otrokom, čez katero je speljana bodeča žica
When 
Thursday, 3. December 2015 - 12:00

Migracije

Slovenski etnografski muzej kot prostor dialoga med kulturami je v tem zgodovinsko prelomnem času poklican in kliče k spoznavanju in razumevanju dogajanj v naši družbi. Ta čas nas sili, da ponovno razmislimo o razmerju med univerzalno človeškostjo in kulturno raznolikostjo in se vprašamo kaj nas bolj druži kot loči?

K razmisleku o teh vprašanjih vabimo obiskovalce muzeja na štirih gostujočih razstavah, kjer dajemo glas in prostor ljudem, ki so sami na tak ali drugačen način vključeni v procese migracij.

Razstave Podobe enakosti, MIGRACIJE – Ljubezen – Izginjajoči – Dobrodošel si, Migracije in mladi ter Projekt Čakajoči so zasnovali in pripravili: Zavod APIS, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (Oddelek za kiparstvo) ter Muzej premoderne umetnosti.

SEM beleži in raziskuje odhajanja in prihajanja iz in v ta geografski prostor tudi na svoji stalni razstavi Jaz, mi in drugi (predvsem v razdelku Čez meje domačega kraja – moja odhajanja), s svojim Kustodiatom za slovenske izseljence, zamejce, pripadnike narodnih manjšin in drugih etnij v Sloveniji in s prihajajočo razstavo Slovenska srečevanja z Afganistanom.