Slovenski etnografski muzej

Where 
Administration building
When 
Monday, 11. March 2013 - 19:00

Dnevi etnografskega filma / Days of ethnographic film (DEF) 2013

Tudi letos vas vabimo na mednarodni festival Dnevi etnografskega filma / Days of ethnographic film (DEF) v organizaciji Slovenskega etnološkega društva, Slovenskega etnografskega muzeja in Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU.

Potekal bo med 11. in 15. marcem 2013 v Slovenskem etnografskem muzeju.

Svečano odprtje festivala bo v ponedeljek, 11. marca 2013, ob 19:00 v Slovenskem etnografskem muzeju.

Katalog festivala je objavljen na spletni strani DEF: www.def.si

Letošnji DEF bo uvedlo strokovno posvetovanje »Vidiki vizualne etnografije«. Program posvetovanja si oglejte v prilogi!

Na letošnji razpis je prispelo 99 filmov z vsega sveta. V program smo izbrali 38 filmov, od tega 14 študentskih. Letošnji festival s svojim izborom morda bolj kot prejšnji odgovarja na vprašanje, kaj je danes etnografski film. Odgovor je podan v sestavi programskih sklopov štirih festivalskih dni.

Prva sekcija v torek - študentski film - je pomembna, saj razkriva, kakšna je raven izobraževanja na področju vizualne etnografije doma in v svetu. Drugi programski sklop, v sredo, prinaša filme observacijskega značaja, pri katerih prevladuje vloga kamere nad drugimi filmskimi sestavinami. Tretji programski sklop, v četrtek, sestavljajo pretežno filmi z glasbeno tematiko. Četrti programski sklop, v petek, je sestavljen iz dokumentarnih filmov, ki obravnavajo relevantno etnološko / antropološko tematiko (beri: kulturno-politično problematiko sodobnega sveta), čeprav ne s poudarkom na ključni vlogi kamere, temveč na prijemih artikuliranega dokumentarnega filma. Taki filmi v zadnjem času močno prevladujejo na vseh festivalih etnografskega filma. Etnološka in antropološka tematika, v najširšem smislu, je zelo pogost motiv angažiranih dokumentarcev, od katerih se nekateri zelo približuje observacijskemu slogu vizualne etnografije.

Da bi osmislili dokumentarne filme te vrste, smo letos uvedli Posebne dogodke, ki jih bodo ob posameznem filmu vodili priznani eksperti za tematiko, ki jo film obravnava. Tako bo film Divji spomin / Savage memory, ki odpira vprašanja nasledstva Bronislawa Malinowskega, moderiral dr. Borut Telban, film Jajca za pozneje / Eggs for later, ki tematizira sodobne probleme rodnosti, dr. Irena Rožman, film Zemljo nomadom / Lands for nomads, ki obravnava položaj beduinov v Izraelu, Ervin Hladnik Milharčič in film Apash, vdor tujcev / Apash, outsiders, ki obravnava kulturna vprašanja perujskih amazonskih Indijancev, bo moderirala dr. Mojca Terčelj.

Uvodni film festivala, po svečanem odprtju v ponedeljek, je belgijski Skupni obračuni / Common charges, avtoric Anne Schiltz in Charlotte Grégoire, izjemno delo v slogu observacijskega realizma.

Organizatorji vas vabimo, da se udeležite festivalskih programov v čim večjem številu, saj gre za edinstveno možnost spoznavati del tekoče produkcije svetovnega etnografskega filma. 

dr. Naško Križnar, direktor festivala in mag. Tita Porenta, predsednica SED

V ponedeljek vabljeni tudi na posvetovanje »Vidiki vizualne etnografije«.