Slovenski etnografski muzej

What 
Lecture
Where 
Administration building
When 
Thursday, 22. November 2012 - 18:00

Milan Kovač: Xi'an po tisočletjih spet kulturna prestolnica, predavanje


Xi:an, ki je bil prestolnica Kitajske do konca dinastije Tang, se danes uradno spreminja v kulturno prestolnico Kitajske (Peking je administrativna prestolnica; Šanghai je gospodarska prestolnica in Xian kulturna prestolnica).

Predavatelj, ki je bil povabljen k sodelovanju pri prenovi in kulturni oživitvi nekdanje prestolnice, bo predstavil tri projekte, ki pokrivajo tisočletno zgodovino Kitajske in pri katerih je sodeloval tudi sam:  

  • Epang palača prvega cesarja Qin dinastije,
  • Chang'an in Yang Ling Han dinastije ter
  • Daming palača - rekonstrukcija prepovedanega mesta T'ang dinastije.
     

 

 

 

ZHENG (259-210 pr.n.št.) je postal kralj državice Qin pri trinajstih letih. V desetih letih (med 230 in 221 pr.n.št.) je osvojil vse sosednje državice in postal prvi cesar združene Kitajske z imenom Qin Shi Huang Di z glavnim mestom Xianyang. Dogradil je kitajski zid od Koreje do zahodne Kitajske, province je povezal z mrežo cest in kanalov. Bil je krut vladar, zažigal je knjige in pobijal pisatelje.

Leta 212 je pričel z gradnjo Epang palače, ki jo je po sodobnih zapisih gradilo 700.000 delavcev. Z gradnjo mavzoleja v Litongu in terakota armado 10.000 glinenih vojščakov v naravni velikosti, ki naj bi ga varovala v onostranstvu, se je pripravljal na smrt, čeprav je ves čas upal, da mu ne bo treba umreti. Kljub vsem 'pripravam' pa je umrl dve leti po pričetku gradnje Epang palače - na poti, ko je iskal napitek nesmrtnosti. Njegov naslednik je povečal davke in še huje izžel prebivalstvo, ki se je uprlo. Po zapisih kronista so palačo Epang zažgali, gorela naj bi kar tri mesece. Kmečka revolucija je končala Qin dinastijo, vodja upornikov pa je leta 202 pr.n.št., le osem let po smrti prvega cesarja, ustanovil dinastijo Han.

Danes je lokacijo Epang palače težko najti. Ostala je le ogromna zemeljska ploščad (1300 m x 440 m, višine 9 m), na kateri naj bi bila zgrajena največja palača (v zgodovini Kitajske in verjetno tudi na svetu) za cesarja z neizmernim bogastvom, ki je vladal z nebeško milostjo in trdo vojaško močjo. Ploščad je danes zanemarjena, porasla z grmovjem in drevjem in označena le s spominsko ploščo z napisom, da je tu kraj prvega političnega centra v kitajski zgodovini. O sami palači ni nobenega sledu. Arheologi so ugotovili, da so uporniki po smrti cesarja vdrli v rove, v katerih je bila terakota armada, in jo zažgali. Na ploščadi Epang palače sledov ognja ni moč najti, pa tudi ostankov zgradbe ne. Z gradnjo palače so verjetno pričeli, vendar je niso nikoli dokončali, zato je Epang palača za zmerja ostala le palača sanj.

Xianyang, Epang, Xian in Litong, zgodovinski kraji prvega cesarja, so med sabo oddaljeni le 70 km in so, s svetovno znano terrakota armado v naravni velikosti, svetovna turistična atrakcija, ki jo letno obišče 15,000.000 obiskovalcev. Kitajska danes varuje svojo kulturno dediščino tudi zaradi dohodkov turizma. Xian, ki je bil Kitajska prestolnica kar tisoč let, ponovno postaja kulturna prestolnica Kitajske. Daming palača, rekonstrukcija prepovedanega mesta Tang dinastije, na severu ob obzidju Xiana, je skorajada končana. 300.000 prebivalcev so izselili, rekonstruirali parke in palače, čeprav ni bilo skoraj ničesar več ohranjenega. Pripravlja se rekonstrukcija Čan' gana, prestolnice Han dinastije. Končan je podzemni muzej Han Yang Ling (projekt Kovač, 2006).

Projekt Epang palače, ki bo povezovala arheološke lokacije iz Qin dinastije, je v teku. 

Potrebno je zaščititi ploščad, ki se vsako leto zmanjšuje zaradi korenin vegetacije, padavin, vetra in zmrzali. Za izvedbo zastavljenega programa, so ustanovili podjetje, država pa je namenila za realizacijo vsoto 11 milijard yuanov, kar znaša milijardo dvesto milijonov evrov.

V čast mi je bilo povabilo k sodelovanju in izvedbi idejnega projekta v sodelovanju z  belgijskim Ename centrom za arheologijo, ki je razvil virtualni sistem predstavitve - TimeScope. S kolegom Kerševanom in sodelavcema Tomažem Kejžarjem in Milošem Hrasteljem smo izdelali idejni projekt zaščite ploščadi, podzemnega muzeja in ureditve območja. Z urbanističnim predlogom se nismo odrezali najbolje, manjkalo nam je znanje astrološkega in kozmološkega planiranja, pokazala pa se je tudi razlika med evropskim načinom planiranja arheoloških parkov, kjer se vse gradi na dokazljivem materialu arheologov po načelih, ki jih zagovarja ICOMOS, in kitajskim načinom, ki širokopotezno gradi na nepreverjenih osnovah in fantaziji.

Predlog muzeja pa je bil dobro sprejet. Idejni načrt vsebuje kot osnovo muzeju, 9m visok arhaični zemeljski nasip in ga s tem varuje. Na področju Epang Palače, arheologi niso odkrili skoraj ničesar iz Qin dinastije. Zato v muzeju predmetov v vitrinah ni, predstavitev temelji na zgodbi prvega cesarja, ki se prikaže z moderno tehnologijo, projekcijami, filmi, video, in hologrami. Po muzeju bo vodil obiskovalce duh samega cesarja Qin Shi Huanga predstavljen s hologramsko tehnologijo. Duh cesarja bo pripovedoval o svojem življenju in delu, o Kitajski, ki jo je združil s krvjo in nasiljem, o uspehih reformirane administracije, standardizacije pismenk, denarja, mer in konstrukciji vozov, ki je zahtevalo poenotenje Kitajske. Vizualno rekonstrukcijo palače pa bo prikazal belgijski TimeScope.  

Urediti bo potrebno celotno območje Epang palače. Izselili bodo 20.000 prebivalcev na novo območje, kjer jim bodo zgradili stanovanja in uredili delovna mesta. Na lokaciji sedanjih vasi pa bo park. Ker gre tudi za rekonstrukcijo naravnega okolja, bo okolje Epang palače prikaz lovišča divjih živali s cesarskim živalskim vrtom, ki ga je prvi cesar vzel s sabo v onostranstvo s pokopom eksotičnih živali in ptic v bližini cesarske grobnice.

Povezati bo potrebno med seboj tudi druga arheološka najdišča dinastije Qin: muzej terrakota armade, najdišče orožja, štaba terakotne armade, novo lokacijo lani izkopanega vojaškega oddelka terakota armade, še neizkopano grobnico prvega cesarja, ostanke tedanje prestolnice Xianyang in manjše palače.

Milan Kovač