Slovenski etnografski muzej

Design Lab 09, Vizija prihodnosti gospodinjskih aparatov

From 
1. January 2009
TO 
31. December 2009

17. - 27. september 2009

V Slovenskem etnografskem muzeju bo v četrtek, 17. septembra ob 19.00, potekala predstavitev študentskega projekta Design Lab 09, ki ga spremlja gostujoča multimedijska razstava. Projekt sodi v okvir sodelovanja muzeja z izobraževalnimi ustanovami in med študentske iniciative, ki interpretirajo z oblikovalskimi koncepti in individualnimi pristopi sodobne (in prihodnje) materialne sestavine vsakdanjega življenja.

V primeru pričujoče razstave gre za vizijo prihodnosti shranjevanja in priprave hrane. V preteklih letih je Slovenski etnografski muzej podprl, vzpodbudil in predstavil že kar nekaj umetniških in oblikovalskih projektov, na primer leta 2004 je (med drugim) skupaj z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) in z Naravoslovnotehniško fakulteto, Oddelkom za tekstilstvo razvil razstavni projekt Spogledi: Med oblikovanjem in slovensko ljudsko kulturo. Tovrstno sodelovanje tako ves čas poteka s temi ustanovami Univerze v Ljubljani kot tudi z Oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete, Visoko šolo za risanje in slikanje, itd. .

Gostujoča razstava Design Lab 09 prikazuje razvojno delo štirinajstih slovenskih študentov industrijskega oblikovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in so plod sodelovanja z mednarodno priznanim profesorjem Sašem J. Mächtigom, ki je iskanje vizij in rešitev vodil skozi transdisciplinarni dialog različnih tehnoloških, družboslovnih in humanističnih znanosti.

Njihove inventivne in drzne zamisli se primerjajo v svetovnem okviru letošnjega Electroluxovega natečaja Oblikovalski laboratorij, ki vsako leto spodbudi mlade oblikovalce k iskanju praktičnih, udobnih, ekonomičnih in inovativnih rešitev gospodinjskih naprav. Tokratna vodilna tema Dizajn za naslednjih 90 let je proizvedla dela v drznem iskanju novih meja, da bi ustvarila privid gospodinjstva oddaljene prihodnosti.

Razstava Design Lab 09 Vizija prihodnosti gospodinjskih aparatov bo, od 17. do 27. septembra 2009, na pobudo NewMoment in prof. Mächtiga, postavljena v ustanovo nacionalnega pomena Slovenski etnografski muzej, ki dokumentira in raziskuje načine življenja običajnih ljudi preteklosti, sedanjosti, in tokrat, prihodnosti. Prihodnost pa temelji tudi na prevajanju tehnoloških dosežkov in odkritij v rešitve, ki bodo uporabne v jutrišnjem svetu mobilnosti, kompleksnosti, vgrajene inteligence, prilagodljivosti, energetske varčnosti in hotene prijaznosti do okolja »po meri« uporabnikovih pričakovanj.

Ob razstavi »vizije prihodnosti gospodinjskih aparatov«, se skupaj s študentskimi oblikovalskimi predlogi sprašujemo, kako bo s pripravo in shranjevanjem hrane, pranjem in pomivanjem, čiščenjem bivalnega ali delovnega okolja v naslednjih 90. letih. 13. predlogov 14 študentov, mentorja in svetovalcev, je razdeljenih na izbranih šest sklopov. Prvi govori o pripravi in domači produkciji hrane, vrtni in prehrambeni kulturi, drugi govori o predpripravi in shranjevanju hrane, tretji predlaga nove pripomočke za kuhanje in pripravo napitkov, četrti in peti govorita o gospodinjskih delih, kot so likanje in pranje, šesti pa govori o reciklaži gospodinjski organskih odpadkov v energetsko uporaben bio plin in kompostno gnojilo.

Pri snovanju oddaljene prihodnosti niso zašli v znanstveno fantastiko ampak so predloge utemeljili na aktualnih odkritjih znanosti različnih področij, ki bodo v prihodnosti na voljo v vsakdanjem življenju. Namenoma so zapustili stereotipe in jih nadomestili z novimi pogledi na mobilnost, kompleksnost, intergralnost, varčnost in prijaznostjo do okolja in človeku. Bio kultura, fuzijska tehnologija, alternativni energetski viri, kinetična energija, liofilizacija, fotovoltaika, inkubatorji, brezžične povezave, informacijska tehnologija, interakcija, zdravo življenje ...Šele jutri?

Ne! Prihodnost je že. Tukaj in zdaj!

Na razstavi svoja dela predstavljajo Maja Alibegović, Domen Bograf, Katarina Benulič, Žiga Čakš, Blažka Drnovšek, Nataša Fink,Vid Lavsegar, Amanda Kladnik, Mitja Kralj. Darka Križman, Nika Kovačič, Nina Pirečnik, Ajda Tomazin in Katja Turk.

Deli