Slovenski etnografski muzej

Stržek, otroška zvočna igračka iz orehove lupinice. Foto: Igor Cvetko, 2002.
Kontakt 

Stržek, otroška zvočna igračka iz orehove lupinice

Za vedoželjne otroke in starše

Orehe imamo radi. Poleti nam drevo daje senco, jeseni nas obdari z okroglimi plodovi - orehi, jedrca posušimo, se z njimi posladkamo (le kdo jih ne mara v palačinkah ali na pomlad v orehovi potici?). Kaj pa lupinice? Če bi kdo mislil, da ''niso vredne piškavega oreha'', se moti, saj so tudi te lahko uporabne. Iz orehove lupinice namreč lahko naredimo zvočno igračko in si z njo krajšamo čas.

Včasih so bila otroška glasbila, zvočila in zvočne igrače izdelane predvsem iz naravnih materialov iz lokalnega okolja. Danes si pomagamo z materiali, ki jih imamo pri roki in s pomočjo sodobnega orodja in pripomočkov. Z doma narejenimi zvočnimi igračkami ali glasbili se lahko igramo, ustvarjamo ritem in glasbo ter krepimo svojo domišljijo.

Ena takšnih zvočnih igračk je tudi stržek, ponekod poznan tudi pod imenom brlek, brk, brlez, saj njegov zvok spominja na oglašanje ptice brgleza ali stržka. Je izdelava ''trd oreh''? Sploh ne, kdor ''zna več kot orehe treti'', bo zanj to čisto preprosto. Čez polovico orehove lupinice dvakrat ovijemo elastiko, na sredini skoznjo zataknemo vžigalico, zobotrebec ali drugo paličico in že nastane stržek, ki se oglasi, če trzamo ali trkamo po paličici. Ker zvok ni ''kot bi orehe stresal'', lahko nanj zaigrate tudi zvečer, saj s svojim nežnim oglašanjem zagotovo ne boste motili sosedov.

''Orehov'' slovarček:

  • ''niso vredne piškavega oreha'' =  zelo malo, nič, nič vredno
  • ''trd oreh'' = težko, zapleteno
  • ''zna več kot orehe treti'' = se spozna na marsikaj, je sposoben
  • ''kot bi orehe stresal'' = glasno, hrupno
Otroška zvočila na razstavi Med naravo in kulturo. Foto: Špela Regulj.