Slovenski etnografski muzej

Mi za mizo: Od snovnega do simbolnega
Kje 
Prvo nadstropje razstavne hiše
Od 
22. december 2021
Do 
6. marec 2022
Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021

Mi za mizo: Od snovnega do simbolnega

Razstava o mizi, vsakdanjem predmetu številnih namembnosti in tisočerih pomenov, ki spremlja človeka skozi življenje na vsakem koraku, ob praznikih in pomembnih dogodkih, mejnikih. Poleg uporabnega ima simbolni pomen.

Mizo zasledimo v pregovorih, pravljicah, pripovedkah in pesmih. Mizna plošča simbolizira moč, oltarna sveti prostor, bogato obložena blaginjo, prazna pomanjkanje, poleg ognjišča je simbol doma. Odseva navade, šege, tke vezi, nosi spomine na čase, dogodke, ljudi in prostore, na lakoto in izobilje, na gostoljubje, na vsakdan in praznik. Prinaša posebne okuse, vonjave, združuje snovne in nesnovne pomene, tipno in netipno, vidno in nevidno, čuteno in občuteno. Mnogo miz je v življenju, bolj ali manj naših, zelo pomembnih in manj pomembnih, stalnih in občasnih.

Na razstavi bodo poleg posameznih izbranih predmetov iz zbirke Slovenskega etnografskega muzeja na ogled tudi omizja in predmeti iz zasebnih zbirk domov in javnih prostorov (gostiln, restavracij...) z zgodbami, ki jih je nanje zapisalo življenje. Posameznim mizam bomo na razstavi menjavali pogrinjek, tako kot ga prilagajajo priložnostim in časom njihovi lastniki. Ob omizjih bo SEM organiziral vodene pogovore z njihovimi lastniki in s strežnim osebjem. Dotaknili se bomo med drugim večplastnih pomenov miz, kulture strežbe in uživanja hrane, izražanja gostoljubja in sprejemanja gosta.

Razstava  spodbuja razmislek o mizi kot predmetu, ki nas spremlja od otroštva do smrti, ki se ga  dnevno neštetokrat dotaknemo in ima v našem življenju poleg uporabnega tudi številne druge pomene. Polagoma dobivajo mize našega življenja  nove odtenke, pomene, podobe in člane. Nekatere z lahkoto zavržemo, druge ostanejo vse  življenje del nas in z njih polzijo številni spomini.

mag. Polona Sketelj

V prazničnem času SEM svojim obiskovalcem na priložnostni manjši razstavi Igrače med spominom in navdihom predstavlja tudi izbrane igrače iz novo urejene zbirke okoli 1000 igrač iz druge polovice 20. stoletja. Del zbirke so tudi  miniaturni ambienti z mizami, ki so razstavljeni na prehodu iz pritličja v prvo nadstropje razstavišča in so uvod v razstavo Mi za mizo.

Z razstavo SEM zaokrožuje svoja praznovanja v letu Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021.