Slovenski etnografski muzej

Filmografija SEM / Vesna iz Granta

Vesna iz Granta
Klasifikacija 
Filmski zapisi
Datum 
2010
Grant, Rut, 2009, Innichen / San Candido, Južna Tirolska (Italija), 2008.
Raziskava in pogovor Nadja Valentinčič Furlan, snemanje Nadja Valentinčič Furlan, Jaka Kleč, Peter Paul Crepaz, montaža Nadja Valentinčič Furlan, Urh Vrenjak, produkcija SEM, 19 minut.

Vesno vidimo v vsakdanjih in prazničnih situacijah v družinskem in vaškem okolju ter na obisku v pobratenem mestu Innichen na Južnem Tirolskem.

Tja namreč segajo korenine prebivalcev zgornjega dela Baške grape in pred tremi desetletji so Rutarji in Grantarji ponovno vzpostavili prekinjene stike. Izvemo, kaj Vesna meni o državi, narodu, jeziku in veri, katere so njene vrednote in kako vidi svojo prihodnost. Na stalni razstavi Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta portret prikazujemo v mozaični obliki in vsebuje tudi povabilo obiskovalcem, da sodelujejo pri snemanju pripovedi in portretov. Linearni film je bil prikazan na mednarodnem festivalu Dnevi etnografskega filma 2011, zdaj pa je dostopen med video portreti na interaktivni medijski točki Odzivi obiskovalcev na drugi stalni razstavi Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta (tudi z angleškimi podnapisi).