Slovenski etnografski muzej

Filmografija SEM / Podobe preteklega vsakdana

Podobe preteklega vsakdana
Klasifikacija 
Filmski zapisi
Datum 
2007
Različni kraji, 2007.
Scenarij in besedilo Gorazd Makarovič, ilustracije in animacije Irena Romih, režija in montaža Amir Muratović, snemanje Bojan Kastelic, Robert Doplihar, Nadja Valentinčič Furlan, filmski trik Rasto Novakovič, avtor in izvajalec glasbe Tomaž Rauch, produkcija Slovenski etnografski muzej. Betacam, (DVD izdaja), 13 minut.

Film zgoščeno prikazuje najpomembnejše poteze vsakdanjega življenja naših prednikov od naselitve na ozemlje današnje Slovenije do začetka novega veka.

Glavne teme so kmečko gospodarstvo, kultura prehranjevanja in bivanja, nastajanje gradov in mest, razvoj obrti, kmečki upori in oblikovanje slovenskega jezika. Poleg posnetkov arheoloških najdb in fresk film uporablja animirane prikaze zgodovinskih dogodkov in procesov ter rekonstrukcije kmečkih in rokodelskih opravil, kot so glede na vire verjetno zgledala v srednjem veku. Uvodni film v stalni postavitvi (slovensko in angleško različico na izbiro) predvajamo ob vstopu na stalno razstavo Med naravo in kulturo. Leta 2008 je bil prikazan na mednarodnem festivalu Dnevi etnografskega filma v Ljubljani.