Slovenski etnografski muzej

Datum objave 
28. marec 2022

Ideja za pekovske podvige v času pred veliko nočjo: Mali kruhki

Izdelovanje malih kruhkov je tradicionalna rokodelska dejavnost, značilna za Škofjeloško območje. Medeno pecivo je izdelano z vtiskovanjem testa v ročno izrezljane lesene modele ali oblikovano in okrašeno prostoročno.

Z izdelovanjem malih kruhkov kot hišno dejavnostjo so se ukvarjale predvsem ženske, lesene modele pa so izdelovali moški člani družine in samouki rezbarji iz Škofje Loke in okolice. Do druge svetovne vojne so male kruhke za prodajo pekli predvsem pred miklavževim, v božično-novoletnem času in pred veliko nočjo ter ob semanjih dneh in žegnanjih, po  naročilu pa tudi ob godovih, zarokah in porokah.

Leta 2018 je bila enota Izdelovanje malih kruhkov in lesenih modelov vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije. V

Slovenskem etnografskem muzeju hranimo obsežno zbirko malih kruhkov (in modelov zanje). Najstarejši primerki so s konca 19. in z začetka 20. stoletja. Izdelani so s pomočjo modelov ali prostoročno. Prevladujejo mali kruhki v obliki srca in okrogli hlebčki, sledijo razne živali, rože (v vazi), svetniki in druge osebe, pirhi, rombi, zvezde, kolobar in krajčki.

Preberite si več o malih kruhkih

Mali kruhekMali kruhekMali kruhekMali kruhekMali kruhekMali kruhekMali kruhekMali kruhek