Slovenski etnografski muzej

DEKD 2023
Datum objave 
11. avgust 2023
Kaj 
Novice

Program ob DEKD 2023 in Tednu ljubljanskega turizma v SEM

Vabimo vas, da obiščete katerega od dogodkov, ki jih SEM pripravlja ob Dnevih evropske kulturne dediščine 2023 in Tednu ljubljanskega turizma. Vstop je prost!

Nedelja, 24. september, 11.00: SVETI KONJI – NEBESNI JEZDECI, VODSTVO Z AVTORJEM RAZSTAVE, DR. MARKOM FRELIHOM
Razstava predstavlja bogato zapuščino mitološkega in simbolnega pomena konjev in njihovih hibridnih različic, med katerimi sta v ospredju Pegaz in samorog. Ob izvirnem rogu samoroga, ki je na ogled na razstavi, se simbolna vloga konjev povezuje tudi s konjeniško opremo, na kateri lahko najdemo simbolne elemente zaščitne magične moči…
Obvezne so prijave na blagajna@etno-muzej.si ali na 01 300 87 45.

Četrtek, 28. september, 18.00: ČLOVEK IN ČAS: PRVIH 100, VODSTVO PO RAZSTAVI S SOAVTORICO RAZSTAVE, SONJO KOGEJ RUS
Nova stalna razstava zaznamuje 100. obletnico Slovenskega etnografskega muzeja. Predstavlja 100 predmetov, ki pripovedujejo vsak svojo neponovljivo zgodbo o svojem izvoru, izdelovalcih in uporabnikih ter o njihovem življenju v muzeju.
Obvezne so prijave na blagajna@etno-muzej.si ali na 01 300 87 45.

Nedelja, 1. oktober, 10.00 – 18.00: DAN ODPRTIH VRAT
Preživite dan v zakladnici kulture, sprehodite se po zbirkah SEM in se naužijte dediščine.
Na ogled so občasne razstave Sveti konji – nebesni jezdeci, Ljudska umetnost med domom in svetom, Nesnovno. Dediščina in kolektivni spomin ter stalne razstave Človek in čas: Prvih 100, Plečnikova Lectarija in Med naravo in kulturo.
Najmlajše obiskovalce pa še posebej vabimo v delavnico Malega mojstra, kjer lahko preizkusijo svoje spretnosti, na občasno razstavo Sveti konji – nebesni jezdeci, kjer so na voljo igre za otroke ter v Etnoabacedaž na stalni razstavi Med naravo in kulturo - labirint po črkah slovenske abecede, ki predstavlja izbrane etnološke predmete.

Četrtek, 5. oktober, 18.00: LJUDSKA UMETNOST MED DOMOM IN SVETOM: ZBIRKI SEM IN LJUDSKE UMETNOSTI NSK SKUPINE IRWIN, VODSTVO Z AVTORICO DR. BOJANO ROGELJ ŠKAFAR
Razstava, na kateri slovenska ljudska umetnost sreča globalno ljudsko umetnost NSK, preizprašuje pomenski okvir ene od zbirk tradicije. Ob tem sporoča, da je ustvarjanje skupnostne identitete premišljen proces, v okviru katerega poteka tudi izbor simbolnih vizualnih sestavin, ki naj predstavljajo skupnost.
Obvezne so prijave na blagajna@etno-muzej.si ali na 01 300 87 45.

Sobota, 7. oktober, 11.00: ZAPESTNICE, STKANE S TKALSKIMI DEŠČICAMI, DELAVNICA MALEGA MOJSTRA, ZA OTROKE, STAREJŠE OD PET LET    
Na delavnici se bomo naučili preprostega načina tkanja s pomočjo tkalske deščice. Vsak si bo lahko sam stkal zapestnico ali kazalko za knjigo. Obiskali bomo tudi muzejsko tkalsko delavnico in si ogledali tkanje na ročnih statvah, ki so jih imeli v preteklosti skoraj pri vsaki hiši.    
Obvezna prijava na: katarina.nahtigal@etno-muzej.si