Slovenski etnografski muzej

Logotip razstave
Datum objave 
27. marec 2020
Kontakt 
(01) 300 87 00 (upravna hiša)(01) 300 87 45 (razstavna hiša)

SEM napoveduje razstavo o slovenski raziskovalki v Paragvaju – dr. Branislavi Sušnik

Leto 2020 je tako v Sloveniji kot v Paragvaju posvečeno 100-letnici rojstva znanstvenice, etnologinje in antropologinje, etnolingvistke dr. Branislave Sušnik,  pomembne raziskovalke slovenskega porekla, ki je svojo znanstveno in raziskovalno delo s področja etnologije, antropologije in etnolingvistike posvetila staroselskim ljudstvom Paragvaja.

Slovenski etnografski muzej bo obeležil in razkril delo in življenje Branislave Sušnik v Paragvaju na svoji osrednji mednarodni razstavi z naslovom »La Doctora, slovenska raziskovalka v Paragvaju«. Odprtje razstave načrtuje marca 2021.

Nosilec in pobudnik razstave je Slovenski etnografski muzej - osrednji nacionalni etnološki muzej v Sloveniji, nastaja pa v sodelovanju z Etnografskim muzejem Andrés Barbero v Asunciónu, Paragvaj, v katerem je dr. Branislava Sušnik vse do konca svojega življenja delala in bila njegova dolgoletna direktorica.

Slovenski etnografski muzej in Etnografski muzej Andrés Barbero sta začela strokovno sodelovati že leta 1997. Takrat je paragvajski muzej slovenskemu podaril zbirko tridesetih predmetov staroselcev (Mbyá-Guaraní, Aché-Guayakí, Nivaclé, Ayoreo in Chamacoco). Leta 2018 sta muzeja podpisala pismo o nameri o raziskavi in pripravi skupne razstave, posvečene spominu, in raziskovalnim dosežkom dr. Branislave Sušnik.

Osrednji lik razstave je torej ženska, intelektualka, ki pride leta 1947 v Buenos Aires in se odloči za samostojno pot, ki jo pripelje v Paragvaj. Svoje življenje posveti samo znanstvenemu delu, 45 let je vodila Etnografski muzej Andrés Barbero in predavala etnologijo na Nacionalni univerzi v Asunciónu (Universidad Nacional de Asunción). Za dosežke v znanosti je prejela najvišja nacionalna priznanja Paragvaja.

Razstava bo z originalnim predmetnim, dokumentarnim in fotografskim gradivom predstavila življenjsko zgodbo Branislave Sušnik, njene znanstvene in muzeološke dosežke ter dokumentacijo njenih terenskih raziskovalnih odprav med staroselci Paragvaja. Prikazala bo pet etničnih staroselskih skupin Paragvaja, katerim je raziskovalka namenila največ pozornosti.

Razstavo pripravljajo: dr. Mojca Terčelj, avtorica in kustodinja razstave, zunanja sodelavka, Univerza na Primorskem, in znanstveni odbor razstave: dr. Adelina Pusineri, direktorica, in Raquel Zalazar, kustodinja, Etnografski muzej Andrés Barbero, Asuncion; dr. Marko Frelih, kustos in dr. Tanja Roženbergar, direktorica in vodja projekta, Slovenski etnografski muzej; dr. Irene Mislej, zunanja sodelavka.

Postavitev in arhitektura razstave mag. Jasna Kralj Pavlovec; celostna podoba in oblikovanje Danijela Grgić.

 

Novica o stoletnici rojstva dr. Branislave Sušnik na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve

Projekt Bivališča Branislave Sušnik

Etnografski muzej Andrés Barbero, Asuncion

 

Kontakt: Služba za komuniciranje, E: etnomuz@etno-muzej.si

dr. Branislava Sušnikdr. Branislava Sušnikdr. Branislava Sušnikdr. Branislava Sušnikdr. Branislava Sušnik