Slovenski etnografski muzej

Swich logo
Datum objave 
23. maj 2016
Kaj 
Novice
Kontakt 

Umetnica Bianca Baldi v oddaji My life, my music

Chris Wherry, novinar Radia SI, je prvi torek v mesecu maju, ko je bil v Ljubljani eden redkih sončnih popoldnevov, obiskal Slovenski etnografski muzej.

Srečal se je z Bianco Baldi, umetnico v rezidenci v muzeju, in z njo opravil pogovor za oddajo My life, my music. Gre za oddajo, v kateri poskuša Chris poslušalcem približati posameznike in njihove zanimive zgodbe. Navdihujoči gostje poleg besed delijo tudi glasbo. Izberejo osem pesmi, ki jih povežejo s svojo pripovedjo.

Bianca Baldi je v pogovoru najprej predstavila svojo vlogo v projektu SWICH, v okviru katerega je gostja v umetniški rezidenci v Slovenskem etnografskem muzeju. Ta jo je na podlagi poznavanja njenega prejšnjega dela povabil, da se odzove na afriške zbirke muzeja in po koncu rezidence pripravi razstavo ali dogodek z namenom podati svojo intepretacijo izbranih elementov zbirke. V primeru sodelovanja s SEM jo zanima vprašanje komunikacije in s tem povezano vzpostavljanje odnosov moči skozi čas. Iz pogovora izvemo več o njenih običajnih metodah dela in s tem tudi morebitno obliko njene umetniške interpretacije muzejske zbirke. Poudarila je, da je povabilo muzeja k sodelovanju zanjo nov način, saj običajno sama ponudi muzejem in drugim institucijam svoj projekt, povezan z njenimi lastnimi interesi in zanimanjem. Tako jo je v SEM najprej čakalo spoznavanje širšega zgodovinskega in sodobnega družbenega konteksta našega prostora ter zbirk muzeja. V muzeju se je največ srečevala z muzejskimi predmeti ter fotografskim in filmskim materialom; najbolj jo je navdušila zbirka, povezana z ekspedicijo v Togo. Poudarila je kompleksnost konteksta neevropskih zbirk v Sloveniji, saj te niso bile pridobljene v običajnih kolonialnih kontekstih, ampak so jih zbirali sprva predvsem misijonarji, v času gibanja neuvrščenih pa predvsem diplomati, trgovci, podjetniki in tudi delavci, ki so delali v različnih slovenskih podjetjih v več afriških državah. Spregovorila je tudi o svojem razumevanju muzeja, muzejskih predmetov in obiskovalcev.

Bianca je s poslušalci podelila svoje osebne poglede na Republiko Južno Afriko, iz katere prihaja. Poudarila je, da je čas, v katerem je odraščala, to je obdobje odprave apartheida, pomembno oblikoval njen pogled na svet in vplival tudi na njeno delo. Obenem je vzpostavila nekaj zanimivih vzporednic med njeno domovino in Slovenijo, med drugim mladost demokratičnega sistema v obeh državah.

Pogovor z Bianco je bilo mogoče slišati v nedeljo, 15. maja 2016, in v četrtek, 19. maja 2016. Oddaja je dostopna tudi v arhivu Radia SI. Vabljeni k poslušanju!

Tina Palaić