Datum objave
4. avgust 2014

Turnir Pandolo v SEM

Na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem bo 23. avgusta 2014 potekal drugi pandolo turnir v Ljubljani. Marca 2013 je bila igra pandolo vpisana v Register žive kulturne dediščine, tri društva s Primorske pa kot nosilci, ki dediščino svojih prednikov ohranjajo tudi na tovrstnih prireditvah.

Pandolo je tradicionalna istrska družabna in športna igra, v kateri dve ekipi s po tremi igralci tekmujeta v osvajanju ozemlja. Igra je dobila ime po ošiljeni leseni paličici pandolo, ki jo igralci odbijajo z leseno palico maco in tako osvajajo igrišče. Igro sestavljajo servis, ciljanje baze, izbijanje pandola za točke in ocenjevanje razdalje. Najprej ena ekipa napada ozemlje, druga ga brani, nato se ekipi zamenjata. Za ugotavljanje dosežene razdalje oz. doseženih točk se uporablja dolžina palice mace. Ekipa, ki doseže večje število točk, je zmagovalka.

Po izvoru pandolo velja za pastirsko igro, predhodnico bejzbola in kriketa, ki je na evropskih tleh omenjena že v rimskih antičnih virih. Pri nas so jo otroci in mladina do šestdesetih let 20. stoletja igrali na dvoriščih, ulicah in trgih istrskih vasi in mest. Igranje so leta 1993 oživili člani Društva za oživljanje starega Kopra, ki so organizirali prvi uradni turnir, v naslednjih letih so jim sledili v Piranu, Strunjanu, Hrvatinih in Sečovljah. Igranje pandola se je iz obalnih mest razširilo tudi v Prekmurje. Ob oživitvi je pandolo postal športna igra z zapisanimi pravili, ki jo ekipe igrajo na urejenih igriščih.

Na turnirju se bo po sistemu vsak z vsakim pomerilo 6 – 7 ekip igralcev s Primorske, Pule, Prekmurja in prva ljubljanska ekipa Strupene gosenice. Po koncu turnirja ter razglasitvi rezultatov se bodo v igranju pandola lahko preizkusili tudi obiskovalci.

Program:
10.30 - 10.45: Predstavitev tekmovalnih ekip in otvoritveni udarec
10.45 - 16.00: Turnir pandolo
16.00 - 16.15: Zaključek tekmovalnega dela in razglasitev rezultatov
16.15 - 17.00: Preizkus igranja za obiskovalce

V primeru slabega vremena prireditev odpade.

Kontaktna oseba
Tjaša Zidarič, Slovenski etnografski muzej