Slovenski etnografski muzej

Božično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav Kramarič
Datum objave 
10. december 2020
Kaj 
Novice
Kontakt 

Zbirka razglednic in voščilnic Vekoslava Kramariča

v Fototeki Slovenskega etnografskega muzeja

V dokumentaciji Slovenskega etnografskega muzeja hranimo zapuščino fotografa Vekoslava Kramariča, ki je prav gotovo ena od naših najbolj uporabljanih zbirk. Po naših ocenah obsega okoli  4000 razglednic in voščilnic ter njim pripadajočih steklenih črno-belih negativov.

Kramarič je bil odličen pokrajinski fotograf in založnik razglednic ter voščilnic, ki je med letoma 1926 in 1945 deloval v Ljubljani. Veliko slovenskih krajev  se lahko pohvali z razglednico, ki jo je posnel prav Kramarič. V letih med obema vojnama je fotografiral 526 vasi, trgov in mest. Številčno z več kot 400 posnetki precej izstopa Ljubljana, kjer je imel svoj fotografski atelje. Ustvaril pa je tudi veliko posnetkov narave in studijskih posnetkov, ki so mu služili kot predloge za izdelavo velikonočnih, božično-novoletnih in godovnih voščilnic.

V akciji #naprejvpreteklost predstavljamo izbor iz zbirke Kramaričevih božično-novoletnih voščilnic.

Celotna zbirka obsega 160 različnih voščilnic, na nekaterih se motiv sicer ponovi, a so drugače oblikovane ali tonirane. Vse so črno-bele in enotnega formata 10x15 cm, večinoma ležeče usmerjene. Imajo bel paspartu, na katerem je večinoma napisano voščilo Vesele božične praznike! (le trinajstkrat se pojavi napis Srečno novo leto!) in praviloma valovito prirezan rob. Razglednice in voščilnice je razmnoževal na fotografski način, kar pomeni, da je v kopirni aparat vstavil stekleni negativ, nanj namestil paspartu, napis z imenom kraja ali voščilom, številko negativa in inicialki VK ter ga osvetlil na fotografski papir. Na nekaterih voščilnicah pa je voščilo dotiskano v zlati barvi. Prevladujejo motivi zasnežene narave in gorske pokrajine, kar nam da slutiti, da je bil Kramarič športna duša in je tudi pozimi veliko hodil v hribe. Na to kaže tudi voščilnica, na kateri so na levem robu v bližnjem planu smuči, ki so bržkone bile njegove. Turni smučarji so še na 5 drugih posnetkih. Veliko je posnetkov zasneženih smrek, kapelic in znamenj, kar nekaj jih prikazuje tudi shojeno gaz v snegu, ki lahko nakazuje pot v novo leto.

Poleg voščilnic z motivi iz narave pa je izdal tudi nekaj takih s studijskimi posnetki. Prikazujejo nam različne motive Kristusovega rojstva s figuricami iz jaslic, okrašenih novoletnih jelk, plamenečih sveč, tihožitij, pojavljajo pa se tudi motivi mušnic, podkev in zvonov, ki prinašajo srečo. Kramaričev osnovni namen je bil izdelava všečnih voščilnic, ki bi šle dobro v prodajo, zato so njegovi posnetki estetsko in tehnično dovršeni.

Del Kramaričeve zbirke fotografij je javno dostopen v digitalnih zbirkah na spletni strani Slovenskega etnografskega muzeja.

 

Božično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričBožično-novoletna voščilnica, 30. in 40. leta 20. stoletja, foto: Vekoslav KramaričVekoslav Kramarič (1902 - 1984)Fotografski atelje Vekoslava Kramariča na Resljevi ulici v Ljubljani.