Slovenski etnografski muzej

Trije dobri možje
Datum objave 
10. december 2020
Kaj 
Novice
Kontakt 

Trije dobri možje

Slovenski etnografski muzej pod naslovom V svetlobo oken ujeta dediščina vabi na praznično doživetje ob ogledu muzeja od zunaj.

V oknih na fasadi razstavne hiše so na ogled slike predmetov iz tezavra muzejskih zbirk, v izložbi avle pa  je moč videti repliko Gasparijevih jaslic, zunaj, pred vhodom v muzej, so na panojih predstavljene stare razglednice in voščilnice iz dokumentacije SEM. Razen tega pa so na ogled kostumi treh dobrih mož - Miklavža, Božička in dedka Mraza. Kostumi vseh treh likov so iz Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Sv. Miklavž, ki na predvečer svojega goda (6. 12.) obdaruje pridne otroke, neubogljivi pa dobijo šibo,  ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Kot nevidno bitje ponoči pušča  darila v posodah, peharjih, krožnikih, nogavicah, škornjih, ki  jih zvečer nastavijo otroci.  S spremstvom, del katerega so  tudi parklji in angeli, obdaruje otroke na obhodih po hišah  in na raznih prireditvah.   
Božiček (ali Jezušček) se je pred drugo svetovno vojno kot nevidni obdarovalec otrok pojavljal na božični večer v mestih. Današnja podoba Božička ima svoj izvor v reklamni akciji  Coca-Cole v 30. letih 20. stol. in se razširila po svetu. V Sloveniji  se je  Božiček začel v javnosti  uveljavljati konec 80. let; otroke obdaruje doma in na raznih prireditvah, pozdravlja pa jih tudi v trgovinah in na ulicah.
Dedek Mraz se je kot obdarovalec otrok v Sloveniji po zgledu iz Sovjetske zveze prvič  pojavil konec leta 1948. Leta 1952 je Maksim Gaspari oblikoval oblačilni videz »slovenskega« dedka Mraza, prijaznega starca, ki pred novim letom obiskuje in obdaruje otroke doma, v vrtcih, šolah, delovnih ustanovah in na raznih prireditvah.

Ne glede na razmere in letošnje že več mesečno zaprtje muzeja za vas ustvarjamo prijaznejše vzdušje in vas prijazno vabimo, da dediščino doživite na drugačen način, od zunaj!