Slovenski etnografski muzej

Naslovnica Etnologa
Datum objave 
31. januar 2017
Kaj 
Novice
Kontakt 

Poziv avtorjem za Etnolog 27 (2017)

Vabimo vas k sooblikovanju letošnje muzejske periodične publikacije Etnolog. Uredniški odbor želi letos med znanstvenimi prispevki izpostaviti etnološko-antropološki pogled na opredmetenje spominov in vsakdanjih praks.

Pričakujemo prispevke, ki se predmetnega sveta ne lotevajo z vidika opisovanja, pač pa ga razumejo in interpretirajo kot snovni izraz različnih pomenov in razmerij med ljudmi – preteklih ali sodobnih.  V nekaterih sorodnih vedah se v zadnjih letih »na novo« odkrivajo vplivi in pomeni materialnega sveta na človeško družbo in posameznike v njej.  Raziskovanje materialne kulture v etnologiji seveda ni nikakršna novost, vendar pa metodološki premiki v vedi premikajo zorne kote opazovanja in razumevanja, nenavsezadnje tudi muzejskega zbiranja in interpretiranja. 

Predmeti, ki so v očišču raziskovalne pozornosti, se ne nanašajo zgolj nase (svojo obliko, tvarino, namembnost ipd.), ampak so opredmetenje (selektivnega) odnosa do izbranih delov preteklosti, do dogodkov, krajev, ljudi,  pa tudi  subjektivnih spominov nanje. Kaj torej hranimo kot esenco spomina in kaj kot dokument oz. dokaz pretekle stvarnosti?

Iz množice sodobnih uporabnih predmetov, ki nas obkrožajo, izbiramo kot posamezniki  tiste in takšne predmete, s katerimi »opremimo« in organiziramo svoj specifični življenjski prostor in čas; vzajemni vpliv med uporabnikom in predmetom je neizbežen, ni pa vnaprej definiran. Skozi rabo se v predmete vpisujejo raznovrstne zgodbe o izbirah in rabah, o vrednostih in pomenih, o hranjenju in zavrženju, o medkulturnih  stikih in izmenjavah ... Po katerih kriterijih torej zajemamo iz lokalne ali globalne ponudbe in kako predmete »poosebimo«, jim vtisnemo svojo »zgodbo« ?

Svojevrstno povezavo med snovnim in nesnovnim, pa tudi med preteklim in današnjim predstavljajo  sodobne rekonstrukcije, nostalgične oblikovalske impresije in poustvarjalne prakse. Ne dogajajo se le v polju nematerialnega (veščin, znanj, šeg in navad ...), sklicujejo se na predmete, ki jih spremljajo in simbolno reprezentirajo. Z njimi se izgrajujejo ali utrjujejo sodobne identitetne predstave o nas in o drugih.

Objavili pa bomo tudi sklop izvirnih znanstvenih člankov, ki vsebinsko niso omejeni.

V obeh sklopih pričakujemo problemsko zastavljene izvirne avtorske članke.

Prosimo vas, da do 15. februarja 2017 pošljete preliminarne naslove znanstvenih prispevkov s kratkim povzetkom in osnovnimi podatke o avtorju/avtorici na naslov nena.zidov@etno-muzej.si . V primeru velikega števila prijav bo uredniški odbor naredil izbor člankov, o čemer vas bomo obvestili. Izbrani avtorji bodo obveščeni tudi o roku za oddajo besedil.

Kot vsako leto bo tudi v letošnjem Etnologu razdelek Etnomuzejske strani. V njem želimo objaviti strokovne prispevke o opredmetenju spominov in vsakdanjih praks. Poleg tega vabimo k pisanju prispevkov o dogajanju v slovenskih in tujih muzejih (ocene in predstavitve ustanov, razstav, projektov, zbirk).  Prav tako vas vabimo, da nam pošljete ocene novejših domačih in tujih publikacij s področij etnologije, kulturne antropologije, muzeologije in sorodnih ved.

Vsi, ki želite sodelovati na Etnomuzejskih straneh, pošljite do 20. marca 2016 preliminarne naslove in kratke vsebinske obrazložitve svojih prispevkov na naslov gregor.ilas@etno-muzej.si

Navodila avtorjem