Slovenski etnografski muzej

Februarske novosti v Knjižnici SEM ter priporočila za branje

Februarske novosti v Knjižnici SEM ter priporočila za branje

Iz Knjižnice SEM vam prinašamo novice o naših novih pridobitvah in predlagamo pet novih priporočil:

V pustnem času je knjižnico SEM obogatila fotografska monografija Jasona Gerdnerja We the spirits (GOST, 2024). Fotograf, ki živi in ustvarja med ZDA in Francijo, je v več kot petnajstih letih in v petnajstih večinoma evropskih državah vizualno dokumentiral pustne obhode, pri čemer se je osredotočal na tradicionalna, ljudska in skupnostna praznovanja, tista z malo zunanjimi obiskovalci. Med nekaj več kot stotimi predstavljeni pustnimi liki so tudi kurent, posamezni liki Cerkljanske laufarije in Kostanjeviške šelmarije.

V februarskem naboru knjig se je znašlo več del na temo vojne, rasne, etnične ali nacionalne nestrpnosti. Tudi prva svetovna vojna še vedno odmeva v publikacijah Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF UL. Božidar Jezernik je souredil zbornik Commemorating the First World War in the former Yugoslavia (Zupaničeva knjižnica, št. 52; 2023), ki prinaša prispevke o spreminjanju in ponekod še vedno aktualnem obeleževanju prve vojne ter tudi širše o političnem dogajanju na Balkanu. Druga knjiga pa se osredotoča na slovensko ozemlje. Vito Hazler je sistematično predstavil vojaška pokopališča, kapelice, spomenike in spominska znamenja v monografiji Dediščina spomenikov prve svetovne vojne (Zbirka Kulturna dediščina. Zv. 14; 2023).

Pandemija covida-19 je v realnem življenju že skoraj pozabljena, v znanstvenih, muzejskih in umetniških projektih pa je še vedno aktualna. Zbornik Kovidna krajina: ranjivosti v času pandemije je še ena publikacija, ki je lani izšla v zbirki Zupaničeva knjižnica (št. 53). Znanstvena monografija temelji na etnografski raziskavi, ki jo je kot del projekta Sonar-Global vodila Uršula Lipovec Čebron, in ki je skupaj Saro Pistotnik tudi njena urednica. Fotograf Antoine d'Agata je bil povabljen k projektu Taking care in rezultat tega sodelovanja je bila razstava Psychodémie v muzeju MUCEM v Marseillu ter istoimenska in zajetna umetniška monografija s pretežno termografskimi posnetki dogajanja med pandemijo v  Franciji in v Braziliji.

Preverite še ostale novosti v knjižnici

We the spiritsCommemorating the First World War in the former YugoslaviaDediščina spomenikov prve svetovne vojneKovidna krajina: ranjivosti v času pandemijePsychodémie