Slovenski etnografski muzej

Kjer so čebele doma, vodstvo po razstavi s soavtorico in gostom

Kdaj 
sreda, 14. november 2018 - 18:00
Trajanje 
2 uri
Kontakt 
386 (0) 1 300 87 50386 (0) 31 728 955
Cena 
Prost vstop!

Panjske končnice na razstavi

Po razstavi bo s poudarkom na poslikanih panjskih končnicah vodila soavtorica razstave dr. Bojana Rogelj Škafar z gostom dr. Gorazdom Makarovičem, nekdanjim kustosom SEM. Spregovorila bosta o pogledih dr. Makaroviča na raziskovanje poslikanih panjskih končnic in o še neraziskanih skrivnostih njihove motivike.

Razstava Kjer so čebele doma podaja pogled  na zbirke SEM, na avtohtono kranjsko čebelo, panje, poslikane panjske končnice in čebelnjake, ki zaznamujejo slovensko kulturno krajino. Skupaj z odličnimi čebeljimi pridelki so slovenska posebnost.

Dr. Gorazd Makarovič je umetnostni zgodovinar in etnolog ter nekdanji kustos za zbirke ljudske likovne umetnosti v Slovenskem etnografskem muzeju, v katerem je deloval med letoma 1958 in 1998. Je avtor številnih razstav, znanstvenih in poljudnih člankov ter monografij. Njegova monografija Slovenska ljudska umetnost: zgodovina likovne umetnosti na kmetijah (1981) je temeljno delo za to področje. Še posebno pozornost je namenjal raziskovanju poslikanih panjskih končnic, interpretaciji njihove motivike in njihovim predstavitvam. Bile so tema njegove doktorske disertacije (1965)

Deli