Slovenski etnografski muzej

Metka Maček, foto: N. Žgank, 2006
Datum objave 
10. marec 2023

Nova nosilca vpisana v Register nesnovne dediščine

Osmega marca je Ministrstvo za kulturo na predlog SEM / Koordinatorja v Register nesnovne dediščine vpisalo dva nova nosilca. Ob enoti Zeliščarstvo je bila vpisana Metka Maček, ob enoti Tradicionalno čevljarstvo pa Primož Štajnar.

Metka Maček je Ljubljančanka, ki jo zdravilne rastline zanimajo že od malih nog. V zeliščarstvu prisega na dobro poznavanje zdravilne rastline in vseh njenih sestavnih delov ali, kot pravi, 'od korena do semena', saj je zamenjava zdravilne s strupeno rastlino lahko usodna. Zelišča nabira v neokrnjeni naravi, na svojem zeliščnem vrtu na Dolenjskem pa goji okoli 400 različnih zdravilno-užitnih rastlin. V želji, da se tradicionalno zeliščarsko znanje ohrani in prenese na zanamce, o zdravilnih rastlinah in njihovi uporabi poučuje posameznike in skupine, s poudarkom na praktičnem znanju, piše časopisne članke, ljudsko izročilo o zeliščih iz domače lekarne pa predstavlja tudi v televizijskih oddajah.

Primož Štajnar je čevljarski mojster, ki ima svojo čevljarsko delavnico v Škofljici. S čevljarstvom se je srečal že kot otrok, ko je na isti lokaciji obutev izdeloval njegov stari oče. V svoji delavnici na tradicionalen način izdeluje obutev za sodobno rabo in za tiste, ki želijo predstavljati, kakšna obutev se je nosila v preteklosti. Obutev izdeluje večinoma ročno, pozna tradicionalne postopke izdelovanja obutve (klinčana, šivana, lepljena izdelava) ter pri delu upošteva oblikovne in tehnološke posebnosti, da obuvala, ki jih izdela, primerno predstavljajo slovensko obutveno dediščino ali pa so primerna za drugovrstno sodobno rabo.

Register trenutno šteje 111 enot in 322 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.

Primož Štajnar, foto: A. Jerin, 2023