Slovenski etnografski muzej

Cena 
65,00 EUR
Kategorija 
ČIPKAste vezi

Šal Kleklja

Šal Kleklja BARAGAGA je iz kolekcije industrijsko pletenih šalov in pokrival Šalimo se. Navdih za vzorce avtorica črpa iz slovenskih vezenin in klekljane idrijske čipke, iz narave ali iz likovnih predlog sodobnih oblikovalcev

Strojna pletenina, volna in viskoza, motiv idrijske čipke; 2011

Ksenija Baraga / BARAGAGA
Akademska slikarka Ksenija Baraga je našla svoj umetniški izraz v ustvarjanju unikatnih tekstilnih objektov, iz njene ljubezni in znanja do tekstila in pletenin pa je leta 1985 nastala mala modna obrt, imenovana Baragaga.

Ročno ali strojno pletene in kvačkane modne dodatke za ženske, moške in otroke odlikujejo velik nabor živih in manj živih barvnih odtenkov ter najrazličnejši vzorci v prefinjenih in nenavadnih barvnih kombinacijah. Vsi izdelki so narejeni iz kvalitetnih materialov v zelo majhnih, večinoma celo unikatnih serijah. S svojimi umetniškimi kreacijami in uporabnimi izdelki se je Ksenija Baraga predstavila na 12. mednarodnem trienalu tapiserij v Lodžu na Poljsekm, na razstavi Spogledi v Slovenskem etnografskem muzeju, pred dvema letoma s samostojno razstavo Šalimo se v galeriji ULUPUH v Zagrebu ter na številnih drugih samostojnih ali skupinskih razstavah doma in na tujem. Na Bienalu vidnih sporočil Slovenije je za kolekcijo Šalimo se prejela priznanje odličnosti 2015.