Slovenski etnografski muzej

Logotip Ta veseli dan kulture
What 
Open day
When 
Thursday, 3. December 2015 - 12:00
Contact 
(01) 300 87 00 (upravna hiša)(01) 300 87 45 (razstavna hiša)

Ta veseli dan kulture

3. december

Raznolik program SEM ob dnevu odprtih vrat slovenske kulture

12.00
Razstave MIGRACIJE

Z izbrano temo Slovenski etnografski muzej opozarja na aktualno problematiko in prispeva k njenemu širšemu razumevanju. Na odprtju razstav bodo o aktualni temi spregovorili avtorji fotografij ter migrantke in migranti, ki živijo v Sloveniji.

Na odprtju bodo o aktualni temi spregovorili avtorji fotografij ter migrantke in migranti, ki živijo v Sloveniji. Pogovor bo povezovala dr. Mirjam Milharčič Hladnik z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, dogodek pa bo popestrila break dance skupina iz društva GOR.

Dogodek organizirata Slovenski etnografski muzej in Zavod APIS, v sodelovanju s SŠOF, ALUO (Oddelek za kiparstvo), ISIM ZRC SAZU in Društvom GOR.

13:00, 16.00
Javno vodstvo po razstavi Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja

Ali o vratih razmišljamo, jih sploh poznamo in zaznavamo kot zveste spremljevalce skozi življenje? Ali so preprosto tu, in le kadar se nam odprejo ali zaprejo, se zavemo, kaj pomenijo? Morda kdaj pa kdaj pred njimi postojimo in premišljamo, kako naj jih prestopimo, kdo se skriva za njimi in kaj nas čaka onkraj. Jih pogosteje široko odpremo ali tesno zapremo?

Po razstavi bosta vodili kulturna mediatorka Vilma Kavšček (ob 13h) in avtorica razstave mag. Polona Sketelj (ob 16h).

14:00
Javno vodstvo po stalni razstavi Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta

Stalna razstava Jaz, mi in drugi je posvečena človeku, ki nosi v sebi univerzalno, skupno in enkratno: povezuje ga univerzalnost lastne vrste, označuje ga posebnost kulture in družbe, v kateri živi, obenem pa ga od vseh drugih ločuje neponovljivost njegovega bitja in življenja.

Po razstavi bo vodila kulturna mediatorka Brigita Rupnik.

15.00
Javno vodstvo po stalni razstavi Med naravo in kulturo

Stalna razstava Med naravo in kulturo z več kot 3000 razstavljenimi predmeti predstavlja zakladnico slovenske in zunajevropske dediščine vsakdana in praznika.
Človeka kot del narave in kot kulturno bitje označujejo predmeti, ki jih je izdeloval in uporabljal, da bi preživel oziroma bolje živel. Na stalni razstavi boste slišali zgodbe o predmetih, kakršne so naši prednamci izdelovali, jih uporabljali in kako so se skozi prostor in čas razlikovale in spreminjale njihove oblike.

15.00
Etnoabecedaž, interaktivna razstava za otroke

Abecedni labirint od črke A do Ž bo otroke popeljal v svet etnoloških predmetov. Nekatere med njimi otroci že poznajo, druge pa bodo spoznavali z odkrivanjem, raziskovanjem, igro in tudi pravljico.

Razstave MigracijeJavno vodstvo po razstavi Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenjaJavno vodstvo po stalni razstavi Jaz, mi in drugi: podobe mojega svetaJavno vodstvo po stalni razstavi Med naravo in kulturo